Видове

Еднокомпонентни и двукомпонентни системи за стома торбички

Еднокомпонентните системи са стомa торбички, при които лепящата плочка е неразделна част от торбичката. Еднокомпонентните торбички трябва да бъдат изхвърлени след като се отлепят от кожата.

Двукомпонентните системи се състоят от лепяща плочка, която се фиксира към кожата и към нея се прикрепя отделна стома торбичка. Плочката може да остане фиксирана към кожата за няколко дни и да се сменя само торбичката.

Затворени и отворени стома торбички

Както подсказва името, затворената стома торбичка е затворена в долния си край и не може да бъде източвана. Тези торбички са предимно предназначени за колостоми. След като торбичката се напълни с маса до ½, се сваля, изпразва се и се изхвърля.

Отворените /източващите/ торбички имат отвор в долната страна, който позволява изпразването на торбичката, в идеалния случай щом ⅓ до ½ е запълнена. Този тип торбички са предназначени предимно за илеостоми и уростоми, но могат да се ползват и при колостоми.


Бежови и прозрачни чанти

Повечето торбички се предлагат в бежов /непрозрачен/ или прозрачен вариант. Прозрачните торбички се препоръчват през първите дни до седмици след операцията, когато стомата и чревно-съдържимото трябва да се проверяват на по-чести интервали.


Плочки за изрязване и с предварително изрязан отвор

Тъй като лепящата повърхност на стома торбичките служи за защита на перистомалната среда, е необходимо плочката да приляга добре по кожата. Плочките за изрязване винаги имат основен размер на отвора, който лесно може да бъде доизрязан точно според размера и формата на стомата. Те са идеални, особено след операция, когато размерът на стомата може да се промени. След като стомата ви се стабилизира и знаете размера й, можете да започнете да използвате плочки с предварително изрязан отвор, за да спестите време. 

 
Стандартна плочка и конвексна плочка

Лепящата повърхност на плочката най-често е плоска, но съществуват и т.нар. конвексни плочки, при които зоната около отвора е изпъкнала. Тези плочки са подходящи, в случаите когато стомата е хлътнала до или под нивото на кожата. Конвексната (изпъкналата) част от плочката оказва натиск върху кожата около стомата и по този начин я кара да изпъкне над нея. Конвексните плочки трябва да се употребяват само след консултация с лекар.