Храна

Хранене при стомирани пациенти

Следоперативният период и последващото възстановяване са много индивидуални за всеки пациент. Диетата е част от режимните мерки в този период, за да може организмът редовно да се снабдява с всички необходими хранителни вещества в правилните пропорции. Основната цел на диетичното ограничение е да осигури достатъчно количество от всички необходими хранителни вещества, като същевременно се намали прекомерното натоварване на храносмилателния тракт и се осигури правилното функциониране на стомата. Затова диетата изключва дразнители като ядки, семена и твърди фибри.

Диетичните мерки винаги трябва да бъдат индивидуални, тъй като една и съща храна може да не е подходяща за всички.

Какво е важно:

  • Хранете се редовно.
  • Наслаждавайте се на храната си в приятна атмосфера.
  • Не правете нищо друго, докато се храните.
  • Яжте седнали, за предпочитане на маса.
  • Не приемайте храна и течности едновременно – това може да причини подуване на корема.

Придобийте нови навици:

  • Наслаждавайте се на храната си по-често и в по-малки порции.
  • Протеините – месо, риба, млечни продукти – са източник на енергия и помагат за възстановяване.
  • Отхапвайте малки хапки и дъвчете храната старателно, за да подпомогнете храносмилането.
  • Следвайте „теста с вилици“ – ако приготвената храна може да се реже със страничната част на вилицата, тя е достатъчно мека.
  • Избягвайте прекомерната консумация на захари и мазнини, тъй като те влияят неблагоприятно върху функцията на червата и изпразването им.
  • Избягвайте много горещи храни.

Ежедневна диета:

  • Старайте се да имате 3-4 хранения на ден.
  • Поддържайте баланса между приема и изхода на енергия.
  • Опитайте се да ядете храни от всички групи – протеини, въглехидрати и здравословни мазнини.
  • Яжте плодове и зеленчуци всеки ден.
  • Можете да разнообразите диетата си с билки.
  • Пийте много течности, особено вода, всеки ден. Оптималният прием е около 2,5 литра на ден. Един лесен начин да имате това предвид е да напълните двулитрова бутилка с вода всяка сутрин.
  • Можете също да се поглезите с чаша вино или бира.
  • Заменете сиропите и подсладените лимонади с разредени зеленчукови и плодови сокове.

Някои храни могат да причинят подуване на корема и газове

Зелен боб, боб, карфиол, броколи, кореноплодни зеленчуци, лук, чесън, зеле, спанак, броколи, грах, краставици, гъби, яйца, кайсии, банани, газирани напитки, бира – добавете ги постепенно към диетата и наблюдавайте ефекта им.

Ментата, канелата, кимионът, копърът могат да ви помогнат.

Протеини и минерали

Най-важните градивни елементи на тялото са протеините. Тялото се нуждае от протеини от животински и растителен произход. Всяка диета трябва да съдържа протеини (мляко, млечни продукти, месо, риба, яйца).

Млечните продукти, млечните напитки, зеленчуковите ястия и тестените изделия са подходящи за допълване на минералите.

Черният дроб, месото и яйцата са важни източници на желязо.

Витамини

Причината за слабост, умора и загуба на апетит често е липсата на витамини. Най -честата е липсата на витамин С – можете да го намерите в чушки, домати, лимони, малини. Витамин В и есенциална фолиева киселина се намират в черния дроб, рибата и листните зеленчуци. Можете да си набавите витамин А от мляко, яйца, масло, както и от каротин, съдържащ се например в морковите и спанака. Източниците на витамин D са яйца, мляко, млечни продукти и морска риба.

Подходящи подправки и билки

Подправете ястията с подходящи подправки и билки. Те включват босилек, риган, копър, кимион, кориандър, майорана, мента, мащерка, маточина, див лук, магданоз, портокалова и лимонова кора, розмарин, индийско орехче, сладък пипер, канела, градински чай, лавандула.

Десерти

Ограничавайте количествата на десертите и сладкишите. Избягвайте тежките маслени кремове. Придържайте се към пандишпан със сладко, лимонена глазура, крема сирене, желирани плодове, протеинови сладкиши.

Препоръчително е да консумирате десерта като последно ястие в края на храненето. При възможност, заменете захарта с мед.

Въвеждане на нови храни в диетата

Когато добавяте нови храни към диетата си, следвайте начина, по който малките деца се научават да ядат.

Първо, добавете една нова храна към диетата си и гледайте как се държи тялото ви. Едва тогава включете още.

Някои храни принципно са неподходящи за хора с изведена стома (вижте таблицата за по-подробен преглед). Въпреки това, можете да опитате някои и да експериментирате с тяхната обработка. Ако нямате проблеми, можете да ги добавите в менюто.

Важно е да се научите да слушате тялото си. Можете да си позволите някои радости, с мярка.

Избягвайте необичайни, нови и непробвани храни, когато пътувате, тъй като те могат да ви създадат проблеми.

Приготвяне на храна

Когато планирате менюто си, помислете за избора на храни, които са възможно най-ниско маслени. Пригответе съставките чрез варене, задушаване, на пара или на скара, без да използвате допълнително мазнина. Изберете картофи и зеленчуци вместо тестени изделия или брашно като гарнитура към основното ястие.

Разнообразната и цветна диета поддържа апетита. Украсете чинията си, подредете вкусно храната, не пропускайте никакви хранителни съставки. Опитайте нови рецепти и наблюдавайте внимателно реакциите на тялото си.

Стома меню

ХраниПодходящиНеподходящи
МесоПилешко, пуешко, заешко, риба, постно свинско месо, говеждо месоТлъсто месо, бекон, патешко, гъше, дивеч, карантии
Месни продуктиВарена шункаКолбаси, пастети, салами
ГарнитуриВарени картофи, паста, оризПържени картофи, печени картофи
МазниниМалки количества масло, растителни мазнини, зехтинПържени храни, майонеза, тежки сосове, свинска мас
Мляко и млечни продуктиСирена със съдържание на мазнини до 30%, извара, кисело мляко, млечно-кисели продукти, кефир, ацидофилно млякоБита сметана, мазни сирена, сини сирена и узрели сирена. Прясното мляко в суров вид не е препоръчително!
ЯйцаТвърдо сварени; в приготвянето на други ястияРохки, на очи, омлет, бъркани
Зърнени храниСтар пшеничен хляб; След термична обработка могат да се използват грис, овес, елда, царевица, ечемик и др.Пълнозърнест хляб, тъмен хляб, пресен хляб, сладкиши с квас
ПлодовеПрепоръчително след обработка – сварени, пасирани, пюрирани, компоти (ябълки, праскови, нектарини, кайсии, банани)Сурови плодове и особено сливи, грозде, касис, ягоди, но и цитрусови плодове
ЗеленчуциПрепоръчително след термична обработка; най-добре зеленолистни )спанак, киселец, лапад и др.)Газообразуващи зеленчуци – карфиол, лук, бобови,
Подправки и билкиМлян кимион, риган, риган, босилек, сладък пипер, сол в по-малко количестваПропуснете дразнещите подправки като къри, чили, соев сос, горчица, изкуствени овкусители тип вегета
НапиткиВода, билкови чайове, зелен чай, разредени плодови сокове, малко количество бира или чаша виноГазирани напитки, сода, силен алкохол

Диетата на изброените животински и растителни продукти, допълнена със зеленчукови ястия, картофи, различни видове месо и млечни продукти, ще осигури отличнo възстановяване на тялото ви и ще ви помогне да възвърнете жизнеността и силата си. Понякога е необходимо да се приемат добавки с витамини, за да се допълни повишената енергийна и минерална интензивност на организма. В този случай се консултирайте с Вашия лекар.