Хранене при стомирани пациенти
Следоперативният период и последващото възстановяване са много индивидуални за всеки пациент. Диетата е част от режимните мерки в този период, за да може организмът редовно да се снабдява с всички необходими хранителни вещества в правилните пропорции. Основната цел на диетичното ограничение е да осигури достатъчно количество от всички необходими хранителни вещества, като същевременно се намали прекомерното натоварване на храносмилателния тракт и се осигури правилното функциониране на стомата. Затова диетата изключва дразнители като ядки, семена и твърди фибри.
Диетичните мерки винаги трябва да бъдат индивидуални, тъй като една и съща храна може да не е подходяща за всички.
Какво е важно:
Придобийте нови навици:
Ежедневна диета:
Някои храни могат да причинят подуване на корема и газове
Зелен боб, боб, карфиол, броколи, кореноплодни зеленчуци, лук, чесън, зеле, спанак, броколи, грах, краставици, гъби, яйца, кайсии, банани, газирани напитки, бира – добавете ги постепенно към диетата и наблюдавайте ефекта им.
Ментата, канелата, кимионът, копърът могат да ви помогнат.
Протеини и минерали
Най-важните градивни елементи на тялото са протеините. Тялото се нуждае от протеини от животински и растителен произход. Всяка диета трябва да съдържа протеини (мляко, млечни продукти, месо, риба, яйца).
Млечните продукти, млечните напитки, зеленчуковите ястия и тестените изделия са подходящи за допълване на минералите.
Черният дроб, месото и яйцата са важни източници на желязо.
Витамини
Причината за слабост, умора и загуба на апетит често е липсата на витамини. Най -честата е липсата на витамин С – можете да го намерите в чушки, домати, лимони, малини. Витамин В и есенциална фолиева киселина се намират в черния дроб, рибата и листните зеленчуци. Можете да си набавите витамин А от мляко, яйца, масло, както и от каротин, съдържащ се например в морковите и спанака. Източниците на витамин D са яйца, мляко, млечни продукти и морска риба.
Подходящи подправки и билки
Подправете ястията с подходящи подправки и билки. Те включват босилек, риган, копър, кимион, кориандър, майорана, мента, мащерка, маточина, див лук, магданоз, портокалова и лимонова кора, розмарин, индийско орехче, сладък пипер, канела, градински чай, лавандула.
Десерти
Ограничавайте количествата на десертите и сладкишите. Избягвайте тежките маслени кремове. Придържайте се към пандишпан със сладко, лимонена глазура, крема сирене, желирани плодове, протеинови сладкиши.
Препоръчително е да консумирате десерта като последно ястие в края на храненето. При възможност, заменете захарта с мед.
Въвеждане на нови храни в диетата
Когато добавяте нови храни към диетата си, следвайте начина, по който малките деца се научават да ядат.
Първо, добавете една нова храна към диетата си и гледайте как се държи тялото ви. Едва тогава включете още.
Някои храни принципно са неподходящи за хора с изведена стома (вижте таблицата за по-подробен преглед). Въпреки това, можете да опитате някои и да експериментирате с тяхната обработка. Ако нямате проблеми, можете да ги добавите в менюто.
Важно е да се научите да слушате тялото си. Можете да си позволите някои радости, с мярка.
Избягвайте необичайни, нови и непробвани храни, когато пътувате, тъй като те могат да ви създадат проблеми.
Приготвяне на храна
Когато планирате менюто си, помислете за избора на храни, които са възможно най-ниско маслени. Пригответе съставките чрез варене, задушаване, на пара или на скара, без да използвате допълнително мазнина. Изберете картофи и зеленчуци вместо тестени изделия или брашно като гарнитура към основното ястие.
Разнообразната и цветна диета поддържа апетита. Украсете чинията си, подредете вкусно храната, не пропускайте никакви хранителни съставки. Опитайте нови рецепти и наблюдавайте внимателно реакциите на тялото си.
Стома меню
Храни | Подходящи | Неподходящи |
Месо | Пилешко, пуешко, заешко, риба, постно свинско месо, говеждо месо | Тлъсто месо, бекон, патешко, гъше, дивеч, карантии |
Месни продукти | Варена шунка | Колбаси, пастети, салами |
Гарнитури | Варени картофи, паста, ориз | Пържени картофи, печени картофи |
Мазнини | Малки количества масло, растителни мазнини, зехтин | Пържени храни, майонеза, тежки сосове, свинска мас |
Мляко и млечни продукти | Сирена със съдържание на мазнини до 30%, извара, кисело мляко, млечно-кисели продукти, кефир, ацидофилно мляко | Бита сметана, мазни сирена, сини сирена и узрели сирена. Прясното мляко в суров вид не е препоръчително! |
Яйца | Твърдо сварени; в приготвянето на други ястия | Рохки, на очи, омлет, бъркани |
Зърнени храни | Стар пшеничен хляб; След термична обработка могат да се използват грис, овес, елда, царевица, ечемик и др. | Пълнозърнест хляб, тъмен хляб, пресен хляб, сладкиши с квас |
Плодове | Препоръчително след обработка – сварени, пасирани, пюрирани, компоти (ябълки, праскови, нектарини, кайсии, банани) | Сурови плодове и особено сливи, грозде, касис, ягоди, но и цитрусови плодове |
Зеленчуци | Препоръчително след термична обработка; най-добре зеленолистни )спанак, киселец, лапад и др.) | Газообразуващи зеленчуци – карфиол, лук, бобови, |
Подправки и билки | Млян кимион, риган, риган, босилек, сладък пипер, сол в по-малко количества | Пропуснете дразнещите подправки като къри, чили, соев сос, горчица, изкуствени овкусители тип вегета |
Напитки | Вода, билкови чайове, зелен чай, разредени плодови сокове, малко количество бира или чаша вино | Газирани напитки, сода, силен алкохол |
Диетата на изброените животински и растителни продукти, допълнена със зеленчукови ястия, картофи, различни видове месо и млечни продукти, ще осигури отличнo възстановяване на тялото ви и ще ви помогне да възвърнете жизнеността и силата си. Понякога е необходимо да се приемат добавки с витамини, за да се допълни повишената енергийна и минерална интензивност на организма. В този случай се консултирайте с Вашия лекар.