Инструкции за смяна на отворени торбички

Ще ви бъдат необходими:

  1. Торбичка за отпадъци
  2. Мека марля или друга мека кърпичка за почистване/подсушаване
  3. Топла вода за почистване
  4. Нова стома-торбичка
  5. Ножици за изрязване на отвор в плочката на стома-торбичката (ако е необходимо)
  6. Други аксесоари, които могат да бъдат полезни (напр. химикал/маркер, щипка за дрехи и др.)

Подготовка

С помощта на шаблон, измерете размера и формата на вашата стома и пречертайте върху предпазното фолио на плочката на нова стома-торбичка. След това, изрежете отвора по очертанията, които сте направили с малки остри ножици като внимавате да не пробиете торбичката. Уверете се, че формата и размерът на отвора съвпадат с тези на вашата стома. Ако отворът е с повече от 1 мм по-голям стомашно съдържимото ще попадне върху околната кожа и има риск от раздразнения.

Изпразване и сваляне на торбичката

Отворете затворения край на торбичката и изпразнете съдържанието ѝ в тоалетната чиния. Преди да започнете да отлепяте старата торбичка, можете да подпъхнете обикновено найлоново пликче, за да улесните смяната. С една ръка придържайте кожата на корема, а с другата започнете да отлепяте плочката, като използвате оранжевото ушенце. Може да се наложи да използвате навлажнена кърпа, за да овлажните краищата на плочката.

Грижа за кожата

След като свалите старата стома-торбичка, навлажнете няколко марли/кърпи в топла вода (не гореща). Старателно почистете стомата и кожата около нея и подсушете със суха марля/кърпа. Много е важно кожата около стомата да е напълно суха преди да залепите новата стома-торбичка.

Поставяне на нова стома-торбичка

Преди да поставите новата торбичка е добре да затоплите плочката за няколко секунди между дланите си. Отлепете предпазното фолио от плочката и я позиционирайте върху кожата точно под стомата. Притиснете плочката към кожата с пръсти от центъра към краищата, за да се уверите, че е фиксирана надеждно. Залепете останалата част от плочката от горната страна на стомата. Обходете с пръсти цялата площ на плочката, за да я фиксирате добре.

Изхвърляне на старата стома-торбичка

Поставете използваната торбичка в найлоново пликче за боклук и го завържете преди да го изхвърлите в боклука. Измийте ръцете си старателно след като приключите.